Hoe zit dat bij de Voedselbank?

Hoe zit dat bij de Voedselbank?

De parkeerplaats is nog niet halfvol. Ik rijd een rondje op zoek naar een fijne plek om te parkeren. Te veel keus op een ochtend als deze. Anders dan gewoonlijk ga ik vlakbij de ingang staan. Als ik het portier open, slaat de vochtige koude in mijn gezicht. Deze parkeergarage is tochtig en donker, ondanks de recente opleverdatum. Ik huiver en vervloek mijn gewoonte zonder jas te lopen als ik met de auto reis.

De tocht en de grauwe aanblik maakt plaats voor een blauw-gele gevel en eenmaal door de draaideur vervolg ik automatisch de route naar de roltrap. Het restaurant van Ikea Duiven zit boven, daar word ik verwacht. Op de eerste etage kijk ik verdwaasd rond. Net als ik wat paniek voel opkomen, ik ben niet zo goed in het veranderen van looppatronen, valt mijn oog op tafels en stoelen achter een glazen scherm. Daar moet ik vast zijn. De woorden ‘achter in een hoek’ van coördinator van de Voedselbank, klinken in mijn hoofd en ik zet me in beweging. 

Sinds ik me erbij neergelegd heb dat ik echt nooit meer als huisarts aan het werk kan, heb ik gezocht naar een andere manier om mijn bijdrage aan de maatschappij te leveren. De Voedselbank Arnhem plaatst regelmatig een oproep om vrijwilligers te werven en eind 2018 besloot ik te informeren. Tijdens een kennismakingsgesprek kwam ik erachter dat de Voedselbank 100% vrijwilligers in dienst heeft. Geen (te) duur betaalde managers of coördinatoren om de boel aan te sturen, geen reiskostenvergoeding, geen strijkstok. Geen subsidie, alles wordt betaald met donaties, soms eenmalig en soms structureel, maar allemaal alleen zolang de gulle gever zijn bijdrage wil leveren. Ik was ontroerd en nog meer gemotiveerd.

Ik werd tijdens de kennismaking rond geleid door het Winkelconcept in Arnhem Zuid. Hier zijn geen lopende banden die dozen vullen, geen uitgiftestations waar mensen een doos kunnen komen halen. Bij het Winkelconcept winkelen de mensen die in aanmerking komen voor de Voedselbank met een winkelwagen en kunnen afhankelijk van de gezinsgrootte per schap een aantal producten kiezen. Daardoor komen alle producten goed terecht.

Met verbazing heb ik de levering van producten bekeken. Supermarkten bieden dagelijks hoeveelheden voedsel aan die tenminste houdbaar zijn tot dezelfde dag. Het aanbod is dus sterk wisselend per dag en per week. Verse groenten en fruit zijn over het algemeen beperkt aanwezig, behalve op de momenten dat een lokale moestuinvereniging de boerenkool oogst. Vlees wordt nauwgezet gecontroleerd op datum en aanlevertemperatuur, alleen wat veilig ingevroren kan worden, gaat de vriezers in, gesorteerd naar varken, rund, kip en vis. Het aanbod vegetarische producten wisselt sterk en ook lamsvlees is vaker niet dan wel te vinden. Pepernoten komen de klanten van de Voedselbank in de maand januari niet tekort.

Ikea is een van de bedrijven die een bijdrage leveren aan of via de Voedselbank. Omdat dergelijke bedrijven vaak ook willen weten wat er wordt gedaan met hun donaties, kunnen zij rondgeleid worden. Tijdens zo’n rondleiding waren de medewerkers van Ikea dusdanig onder de indruk dat zij ook voor de vrijwilligers iets wilden organiseren.

Terwijl ik doorloop, zie ik achterin een hoek hoek een lange tafel met mensen. Daar moet ik zijn. Er heerst gezelligheid. Ik zie bekende en onbekende gezichten. De coördinator

gebaart lachend naar de lege stoel naast zich. Op tafel staan schalen met broodjes, croissantjes, jus d’orange, broodbeleg. Er wordt druk gekletst, ik schud handen van onbekenden en begroet de mensen met wie ik al eerder gewerkt heb. We eten en praten. Geen speeches deze ochtend. Daar te zitten om wat we doen, geeft genoeg voldoening.

Ontbijt bij Ikea met de voedselbank, jan 2019

Buiten is de bewolking wat opengebroken. Ik trotseer de kou en loop naar mijn auto. Als vrijwilliger voel ik me gewaardeerd. Tevreden rijd ik naar huis. De dag ligt nog voor me. Misschien tijd om een blog te schrijven.

Disclaimer: deze blog schrijf ik op persoonlijke titel. Ook werken bij de voedselbank? https://www.werkenbijvoedselbankarnhem.nl/

Auteur: Mascha Gesthuizen - auteur

Mascha Gesthuizen werd geboren in een klein dorp aan de Waal. Terwijl ze langs de oever fietste op weg naar school, verzon zij al verhalen. Mascha werkte tot 2014 als huisarts in haar eigen praktijk in de Achterhoek. Daarna startte zij met een opleiding aan de Schrijversacademie. Regelmatig trekt zij met haar hond het bos in om met een scherpe verhaallijn of een bijzonder plot thuis te komen. In mei 2018 is haar debuutroman 'Halverwege het einde' door Futuro Uitgevers uitgebracht. Momenteel schrijft zij aan haar tweede roman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: