Vanaf het uitkijkpunt bezien


Gerookte zwaardvis bedekt de slamix in een krans van mosselen. Cherrytomaten vrolijken het geheel wat op terwijl de twee broodjes juist wat doelloos op de rand van het bord liggen. Ik neem nog een slok van mijn cappuccino en lik het schuim van mijn bovenlip en registreer het knarsende geluid van sla tussen de kiezen van mijn tafelgenoot. Onze afspraak is moeizaam tot stand gekomen. Niet zozeer door onwil maar meer door tijdgebrek; mijn tafelgenoot is huisarts en dus altijd druk en ik moet nog steeds waken voor een te drukke agendaplanning omdat dat mijn stemming behoorlijk kan doen dalen. 

            De aanleiding voor deze afspraak is het verschijnen van mijn boek. Niet dat ik met iedereen die een mening heeft over mijn boek meteen een lunchafspraak maak. Maar soms is een appje, kaart, mail of recensie niet het juiste medium voor een genuanceerde toelichting op een oordeel. Ik ken mijn tafelgenoot van de kaderopleiding hart- en vaatziekten, de tweejarige opleiding voor huisartsen die ik als laatste stuiptrekking deed in een poging mezelf met nog meer leer- en leeswerk, afleiding en medische inhoud staande te houden door mijn depressies hardgrondig te ontkennen en zo mezelf èn mijn omgeving te bewijzen dat het prima met me ging. Mijn tafelgenoot staat stevig in zijn schoenen en geniet met een wat Calvinistische inslag en filosofische beschouwing van het moois dat eenvoud brengt, zoals een mooie zonsondergang vanaf een Nederlandse camping. Af en toe een zwaarmoedige overpeinzing onderstreept de rijkdom. Hij beschikt trouwens over een fantastisch opmerkingsvermogen, dat moet ik toch kwijt. Het startscherm van mijn laptop heeft als afbeelding een foto van mijn kinderen, ondertussen jaren geleden, op een uitkijkpunt van de Posbank. Op een dag kreeg ik, geheel onverwacht van mijn tafelgenoot een foto van hetzelfde punt, zonder mijn kinderen uiteraard. Kijk, dat vind ik nou gaaf. 

            Na een paar happen groenvoer en een enkele mossel, legt mijn tafelgenoot zijn bestek kruislinks op het bord en gaat achterover zitten. Nu komt waar we hier voor zitten. Mijn boek heeft veel duidelijk gemaakt, zo vangt mijn tafelgenoot aan. De impact van een chronische depressie op een mensenleven is helder geworden. In feite bestaan er twee soorten depressies die, hoewel ze hetzelfde heten, zeer verschillend zijn. De ziekte, de relatief korte episode, een moment in je leven dat je depressief bent, al dan niet door iets veroorzaakt en die na verloop van tijd geneest, soms met maar ook vaak zonder therapie en medicijnen. En de staat van zijn; de chronische, recidiverende depressie die een groot deel van iemands leven aanwezig is. Het feit dat zoiets al op de kinderleeftijd kan ontstaan, had hij als nieuw ervaren. Maar meer nog was door het lezen van mijn boek bij hem binnen gekomen dat niet iedere patiënt voldoet aan het klassieke beeld. Niet de passiviteit maar juist het hard hollen. Niet het huilen maar juist het buitensluiten van gevoel. Niet het bij de pakken neer zitten maar juist het doorzetten van de depressie ondanks verwoede pogingen om weerstand te bieden door te gaan hardlopen, naar buiten, goed blijven eten, jezelf verzorgen. Maar dan toch ervaren dat het slapen slechter wordt, het hongergevoel verdwijnt, het hardlopen steeds moeizamer gaat, het steeds meer opzien tegen afspraken. Onontkoombaar merken dat de glans verloren gaat. Alweer.

            Mijn tafelgenoot heeft mijn boek begrepen. Deze dingen staan er natuurlijk allemaal niet zo in; het is een roman. Hij heeft het boek echter met aandacht gelezen en erover nagedacht. Hij heeft de moeite genomen deze afspraak met mij te maken en me over zijn ervaringen met mijn boek te vertellen. Hij bevestigt iets belangrijks voor mij: mijn boek heeft een diepere laag en meerdere boodschappen. Het is me gelukt woorden te vinden die beelden creëren waarmee de essentie gevangen wordt en tot de lezer komt.  Missie geslaagd.

Auteur: Mascha Gesthuizen - auteur

Mascha Gesthuizen werd geboren in een klein dorp aan de Waal. Terwijl ze langs de oever fietste op weg naar school, verzon zij al verhalen. Mascha werkte tot 2014 als huisarts in haar eigen praktijk in de Achterhoek. Daarna startte zij met een opleiding aan de Schrijversacademie. Regelmatig trekt zij met haar hond het bos in om met een scherpe verhaallijn of een bijzonder plot thuis te komen. In mei 2018 is haar debuutroman 'Halverwege het einde' door Futuro Uitgevers uitgebracht. Momenteel schrijft zij aan haar tweede roman.

Eén gedachte over “Vanaf het uitkijkpunt bezien”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: