Dag van het zelfvertrouwen

Issue-kalender: dag van het zelfvertrouwen. Themablog bij roman Halverwege het einde

8 feb 2021

Foto: Stichting de ster

Zelfvertrouwen
Als je daarop googelt, krijg je 4870.000 resultaten. De eerste twee pagina’s gaan over mogelijkheden om het zelfvertrouwen te vergroten, pas daarna staat er af en toe ook iets anders over zelfvertrouwen. Het moet dus een belangrijk iets zijn en je kunt er maar beter veel van hebben.

Waarom is zelfvertrouwen dan zo belangrijk? Daarvoor moeten we eerst weten wat de definitie is. Wikipedia spreekt van vertrouwen in eigen kunnen. De Dikke van Dale zegt: vertrouwen in eigen kracht. http://www.depsycholoog.nl vindt dat zelfvertrouwen gaat over waardigheid: ‘Hier gaat het over je gevoel van eigenwaarde.’ http://www.carriëretijgel.nl ziet zelfvertrouwen als het geloof dat je in je eigen kunnen hebt; het vertrouwen dat je op eigen kracht taken aankunt en tegenvallers het hoofd kunt bieden.

Kunnen, kracht, waardigheid, geloof
Dat zijn dus vier ingrediënten van zelfvertrouwen. Hoe meer van dezen, hoe meer zelfvertrouwen. Ik zie meteen de voordelen van zelfvertrouwen. Als je iets kunt, als je de kracht hebt iets te realiseren, levert dat wat op. Waardigheid is een positief gevoel. Daar ga je rechtop van lopen. En als je rechtop loopt, reageert de omgeving welwillend. Geloof biedt houvast, steun. Je hebt er fiducie in en dat maakt je gemotiveerd. Ja, zelfvertrouwen is inderdaad belangrijk.

Met zelfvertrouwen kan het goed misgaan. De gevolgen van een gebrek aan zelfvertrouwen zijn waarschijnlijk groter dan de gevolgen van een stevig zelfvertrouwen. Er zijn talloze oorzaken van het ontstaan van een gebrek aan zelfvertrouwen. Gepest worden op school is een voorbeeld dat iedereen kent.

Emotionele verwaarlozing
is een andere oorzaak, veel minder bekend en vaak niet herkend, soms zelfs niet eens door de persoon in kwestie. In Halverwege het einde (2018), mijn debuutroman, lees je wat de impact was van emotionele verwaarlozing op het leven van de hoofdpersoon Ubele. Het gebrek aan zelfvertrouwen dat zij heeft, maakt dat zij in haar leven voortdurend twijfelt, zich schuldig voelt en ook overbodig. Zelfvertrouwen is een absolute noodzaak voor een gelukkig leven.

Ja, dat zeg je nou allemaal wel…
Voor de critici onder de lezers heb ik wat cijfers:

Bij de AMK’s (nu Veilig Thuis) kwamen in 2013 de volgende aantallen meldingen binnen, uitgesplitst naar soort (in percentages):

 • Lichamelijke verwaarlozing: 7,2 %
 • Emotionele/affectieve verwaarlozing: 10,5 %
 • Pedagogische verwaarlozing: 28,9 %
 • Getuige van geweld in het gezin/partnergeweld: 24,1%
  (Bron: Ned centrum jeugdgezondheid)

In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland. (Bron: Nederlands Jeugdinstituut)

In onderstaande lijst staat een schatting van het aantal mishandelde kinderen per 1000, onderverdeeld naar de vorm van kindermishandeling:

 • Sekueel misbruik 0,8
 • Lichamelijke mishandeling 4,7
 • Emotionele/ psychische mishandeling 3,6
 • Lichamelijke verwaarlozing 8,1
 • Emotionele/ psychische verwaarlozing 8,4
 • Andere vormen 1,8
  (bron: De Tweede Nationale Prevalentiestudie Mishandeling van Kinderen en Jeugdigen( NPM-2010), Alink et al., augustus 2011).

Dat al die andere vormen van mishandeling het zelfvertrouwen kunnen doen knakken, hoef ik u niet uit te leggen, toch?

Foto: psychogoed

Terug naar vandaag! De dag van het zelfvertrouwen!

‘Want iedereen heeft recht op zelfvertrouwen!
stichting de Ster

Initiatiefnemer van de Dag van het Zelfvertrouwen is: Stichting de Ster
Stichting De Ster helpt kinderen en jongeren al ruim 15 jaar met het ontwikkelen en verstevigen van een positief zelfbeeld. ‘Tijdens verschillende vakantiekampen geven wij kinderen en jongeren (7 t/m 17 jaar) die beter willen leren omgaan met onzekerheid, pesten, vriendschap en voor jezelf opkomen, meer zelfvertrouwen. Op kamp zetten bevlogen vrijwilligers samen een onvergetelijke week neer waarin plezier centraal staat! In een veilige en leuke omgeving leren kinderen en jongeren van én met elkaar. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat de programma’s van Stichting De Ster een positieve uitwerking hebben op onzekere kinderen en jongeren op zowel korte als lange termijn.’

https://www.stichtingdester.nl/?gclid=Cj0KCQiAvP6ABhCjARIsAH37rbQPwv_R8dXfX9tdySSJ3FF1sC8z_aXFn6_7eMMdmOiRZy9xRvN1ocaAodDEALw_wcB

Auteur: Mascha Gesthuizen - auteur

Mascha Gesthuizen werd geboren in een klein dorp aan de Waal. Terwijl ze langs de oever fietste op weg naar school, verzon zij al verhalen. Mascha werkte tot 2014 als huisarts in haar eigen praktijk in de Achterhoek. Daarna startte zij met een opleiding aan de Schrijversacademie. Regelmatig trekt zij met haar hond het bos in om met een scherpe verhaallijn of een bijzonder plot thuis te komen. In mei 2018 is haar debuutroman 'Halverwege het einde' door Futuro Uitgevers uitgebracht. Momenteel schrijft zij aan haar tweede roman.

Eén gedachte over “Dag van het zelfvertrouwen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: