Nationale complimentendag

Elk jaar op 1 maart is het nationale complimentendag. Nationale complimentendag is een initiatief van Hans Poortvliet
(01-03-2020 | Mens en maatschappij)

Foto: Mediumchat.nl

‘Elk jaar op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een complimentje geven als iets goed gaat! Dat doen we in de praktijk te weinig. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken!’

‘De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen (waarschijnlijk juist daarom) het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van deze dag niet gekocht kan- en mag! worden. “Persoonlijke woorden en aandacht ‘afkopen’ met een cadeau is op 1 maart dus niet de bedoeling” aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer.’

Bron: de issuekalender

Foto: Ilse van de Burgwal

De Nederlandse aard is niet zo complimenteus. De Yin Yang tussen schelden en complimenteren is ver te zoeken. We voelen ons vaak onwennig als we tegen iemand iets aardigs zeggen. En dat blijkt ook wel als je afbeeldingen zoekt met het zoekwoord ‘compliment’. Het merendeel van de resultaten is Engelstalig.

Toch zijn onze gedachten vaak veel vriendelijker voor onze medemens. Ga maar na, jij denkt toch ook wel eens: wat een leuke jas heeft die vrouw. Wat een grappig hondje loopt daar. Wat een gave fiets heeft dat jongetje.

Je kunt eenvoudig een begin maken met complimenten te geven door zulke gedachten hardop uit te spreken. Het went, heus. En de reacties zijn goud waard. Niemand baalt van een compliment. Soms maak je iemands dag goed, hoe fijn is dat? En… dit hoeft echt niet alleen op 1 maart. Het kan elke dag. Hieronder vind je nog meer tips die je op weg helpen.

Foto: Loesje

https://www.beleven.org/feest/nationale_complimentendag besteedt uitgebreid aandacht aan de nationale complimentendag.

Bedankt dat je doorgelezen hebt. Ik hoop dat je gaat uitproberen hoe het is om meer complimenten te geven, aan bekenden en onbekenden. Ik wens je veel plezier. Als het je lukt, is de wereld weer een beetje mooier door jou! Als het je niet lukt, waardeer ik dat je het overwogen hebt.

Fijne dag!

Auteur: Mascha Gesthuizen - auteur

Mascha Gesthuizen werd geboren in een klein dorp aan de Waal. Terwijl ze langs de oever fietste op weg naar school, verzon zij al verhalen. Mascha werkte tot 2014 als huisarts in haar eigen praktijk in de Achterhoek. Daarna startte zij met een opleiding aan de Schrijversacademie. Regelmatig trekt zij met haar hond het bos in om met een scherpe verhaallijn of een bijzonder plot thuis te komen. In mei 2018 is haar debuutroman 'Halverwege het einde' door Futuro Uitgevers uitgebracht. Momenteel schrijft zij aan haar tweede roman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: