Recensies en reviews

Hieronder lees je de recensies over ‘Halverwege het einde’ die geschreven zijn door recensenten of die door lezer aan mij toegestuurd zijn. Meer recensies vind je op Hebban, Goodreads en de website van je bibliotheek, maar ook op verkoopwebsites als Bol.com, AKO etc.

Review van Edwin Bierling

Halverwege het einde geeft je een inkijk in de wereld van een depressieve arts. Het boek is sereen, bijna afstandelijk geschreven. Ergens is het een triest verhaal, maar aan de andere kant toch ook mooi omdat het er voor zorgt dat depressiviteit beter bespreekbaar wordt, denk ik. Het schept in elk geval inzicht in depressie en het gedrag dat daar bij hoort. Verder is het een met zorg en aandacht geschreven boek. Zeker een aanrader als je meer wilt weten over hoe het hoofd van iemand die depressief is functioneert.

Oktober 2019

Recensie van Zahed Nurin

Schrijver van ‘Bitterzoete thee’ bij Uitgeverij Kontrast

https://www.uitgeverijkontrast.nl/archive/products/bitterzoete-thee/

Augustus 2019

Nurin: ‘Jouw boek is een van mijn favoriete boeken.’

Zahed Nurin, auteur

‘Halverwege het einde’ is voor mij een herkenbaar verhaal.

Gisteren was ik klaar met het lezen van het boek .
Het lezen van het boek was voor mij een soort meereizen met de hoofdpersoon Ubele.

Het verhaal werd steeds boeiender, ik werd steeds nieuwsgieriger hoe het verder ging, ik wilde alles weten over Ubele en haar familie. De ziekte depressie ken ik niet vanuit mijn eigen cultuur. Dankzij het verhaal  heb ik nu een beeld  wat iemand met depressieve klachten meemaakt.

Het is een actueel en leerzaam verhaal

 Het boek is vooral een  appél:

Een appél aan de stiefouders  om extra lief en sensitief te zijn voor de kinderen die een van hun ouders verloren hebben.

Een appél aan mensen met ziekte: Ga om  hulp vragen vanuit jouw eigen belang maar ook vanuit het belang van je familie en de maatschappij.

Een appél aan school: Heb aandacht voor de  sociaal- emotionele ontwikkeling van je leerlingen

Voor opa en oma’s: De kleinkinderen hebben jullie nodig, vooral de kwetsbare kinderen. Het is ook een appél aan ouders door de dood kan het kind een onvervangbare leegte krijgen.. Beter een zieke ouder hebben dan geen,

Het is ook appél aan kinderen en volwassenen, maak je problemen bespreekbaar.  Dat doet de auteur.

Een appél aan alle opvoeders: Praat met je kinderen, doe iets samen, eet samen, het gaat om met elkaar zijn.

Ik heb de hele tijd meegeleefd met Ubele:

Ik heb haar als een mooi mens ervaren: Een goede moeder, een loyale dochter, een lieve vrouw en een lief klein kind. Een mens met een diep verlangen om van betekenis te zijn.

Ze zette grote stappen vanuit het belang van haar kinderen, bijvoorbeeld met therapie starten.

Ze was er voor haar vader, in zijn moeilijke tijden, ondanks dat de vader in haar kindertijd afwezig was.

Ik voelde als lezer de worsteling van Ubele met haar leven, haar worsteling met haar stiefmoeder, kinderen die haar pesten en met de behandeling. Ik hoopte dat ze geen zelfmoord pleegde, ik was bang dat haar kinderen ook met een stiefmoeder te maken kregen.

Onrecht:

Het leven heeft haar moeder ontnomen.

Ik vond het erg dat haar stiefmoeder en vader voor haar voor basis zaken niet zorgden. Ze moest eigen school geld betalen. Als ze ongesteld is moet ze van een boek uitleg krijgen. Ze is eenzaam, ze mag niet een zwemles volgen. Ik mistte gesprekken tussen haar en haar vader of stiefmoeder.

Ook met haar 32 ste vindt ze het moeilijk om over gevoelige onderwerpen te praten.

Ze ontvangt warmte bij het lezen van Suske en Wiske en niet bij haar vader.

Uiteindelijk  durft ze in dialoog te gaan met haar stiefmoeder en vader, ze stelt hen vragen over vroeger.

Ze schrijft een brief aan haar overleden vader.

Ze wilde weg van  school, maar  van haar vader moest ze blijven.

Later wilde ze weer weg van school, toen mocht dat.

De verhuizing was voor haar weer een trauma.

De kinderen pestten haar, maar haar opvoeders merkten helemaal niets van.

Ubele als een meisje hoopt niet uitgenodigd worden op feesten, omdat ze geen cadeautje  kon aanschaffen.

Opa

Opa kon veel voor haar betekenen, maar ze had weinig contact met hem. Ze is een keer bij hem geweest voor werk.

Partner

Haar partner heb ik als een goed mens ervaren. Hij geeft haar ruimte en vertrouwen.

Gedachten

Vaak zijn de gedachten bron van onrust in het hoofd van de mensen en ook van Ubele.

Dat heb ik ook.

Mijn oma zei laat verleden en toekomst los, leef in het nu.  Dat helpt de gedachten los te laten.

Het geluk komt van jou binnen, elke dag is een nieuwe dag en een nieuwe kans.

Ontvang alles als cadeautje. Kijk met een positieve bril. Jouw kijken is ook belangrijk. De mens is kijken, de rest is bot en vlees, kijk je met de liefde, krijg je de liefde terug.

Woorden

De woorden raakten mij.

Het boek is  in beelden geschreven, je ziet ze voor je. De woorden zijn beeldend ‘Haar hoofd als een pan te gaar gekookte spaghetti ’.

Recensie van Erica Ganzevles

Recensent bij de boekenbijlage.nl

April 2019

Hier https://www.boekenbijlage.nl/hoe-een-depressie-zich-kan-manifesteren/?fbclid=IwAR0llR-bqkqtGSJ6CYLa_gbnw9oSmEZiDgwBHqzCtVHOyr9zxtHRbBpWz8g vind je de recensie van Halverwege het einde op boekenbijlage.nl, door Erica Ganzevles

Recensie en blog van Saskia Boree

auteur, freelance journalist, resencent

april 2019

Saskia Boree

Lees de recensie van Saskia op haar website https://sjmschrijft.wordpress.com/2019/04/23/halverwege-het-einde-heeft-anachronistische-insteek-en-maakt-onderwerp-depressie-minder-ongrijpbaar-mascha-gesthuizen/?fbclid=IwAR38O5YD4zhmr5elhCEUDCSl7iuK2Np0jSM03lT8x2lX-u3rvul1wo9MfD0

Review uit Zweden

Naam bekend bij website beheerder

1 april 2019

“Eindelijk mijn mening over het boek van Mascha Gesthuizen.
Een moedig boek, geschreven vanuit eigen ervaring, best herkenbaar en aangrijpend. Een onzichtbaar kind, een vrouw die er eigenlijk niet toe doet. Dwangneurosen, suïcidaal en een falende ggz.
Aanbevolen voor iedereen, want depressies komen óveral, op iedere leeftijdfase en zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Diepe buiging voor de schrijfster die de problemen zo duidelijk en leesbaar heeft kunnen verwoorden, zonder de humor uit het oog te verliezen.
Je mag het zó naar haar overbrengen, met de hartelijke groeten uit Zweden.
Géén 1 aprilgrap, wel alle liefs en groetjes!”

Recensie

van Hans Oud

Oktober 2018

Halverwege het einde. De boektitel die bestaat uit slechts drie woorden. Drie woorden die veelzeggend zijn en drie woorden die duiding geven. De boektitel maakt nieuwsgierig naar een route, dan wel een punt van aankomst, en de boektitel maakt eveneens nieuwsgierig naar het ‘zijnspunt’ van halverwege en nodigt daardoor uit om in vierenvijftig hoofdstukken mee op reis te gaan naar de verschillende kalenderjaren die nauwkeurig bij ieder hoofdstuk worden weergegeven. Het bijzondere van de vermelding van de jaartallen bij elk hoofdstuk is voor de lezer dat deze voor even, of voor wat langer, in de allermeest goede zin van het woord wordt teruggeworpen in de tijd, waardoor de in het boek beschreven gebeurtenissen en omstandigheden kunnen worden geplaatst binnen de tijdskaders waarin deze zich hebben voorgedaan. Het is de auteur volledig gelukt om de verschillende tijdskaders aaneen te weven, zodat er op een prachtige wijze een zachte eenheid is geschapen tussen de afzonderlijke tijdskaders in relatie tot het geheel van het boek.
Halverwege het einde leest prettig en benoemt op een invoelbare manier de wijze waarop professionaliteit zich baseert op het ultiem menselijke, voor wat betreft persoonlijke ervaringen en laat dat al lezend zíén waaruit blijkt dat beeldend schrijven een grote kwaliteit van de auteur is. Halverwege het einde. De boektitel die bestaat uit slechts drie woorden. Drie woorden die zich tijdens het lezen tot ‘zijnspunt’ van zin maken door de verwevenheid van toen en thans en van gebeurtenissen en omstandigheden die zich niet alleen laten lézen, maar die zich evenzo laten zíén!

Review

van Bas van Beers

september 2018

Als meelezer was ik intensief betrokken bij het wordingsproces van dit boek. De eerste delen van het manuscript kwamen binnen als een mokerslag. Rauw talent. Tekst gestript van alle franje. Zo kaal als Ubele haar leven en zichzelf ook ervaart. Het schrijfproces heeft het alleen maar beter gemaakt. Evenwichtiger zonder gepolijst te worden. De intelligentie van Mascha als schrijfster is goed terug te zien in haar observaties en de opbouw van het verhaal. Niet voor iedereen even makkelijk dit boek. Het zit dicht op de huid.

Review van Yvonne Franssen

Schrijver van onder andere ‘Schaduwen’ bij Futuro Uitgevers

september 2018

Links: Yvonne Franssen, rechts Mascha Gesthuizen, beiden auteur bij Futuro Uitgevers


Halverwege het einde is geen vrolijk boek. Het vertelt het verhaal van huisarts Ubele, die kampt met depressies. Afwisselend leren we Ubele kennen als kind, jongvolwassene en moeder met een gezin.

Het verhaal wordt op een laconieke toon verteld, zodat het – ondanks het zware onderwerp – heel plezierig leest. Sommige zinnen zijn zelfs haast poëtisch.
Juist door de haast luchtige toon van het verhaal, realiseer je je gaandeweg steeds beter wat het betekent om depressief te zijn. Je zou af en toe in het boek willen stappen om Ubele te omhelzen en te zeggen dat ze ertoe doet.

Ik vind Halverwege het einde een prachtig én leerzaam boek!

Recensie Van Yvonne Franssen op Hebban

Lezersrecensie

van R.A.P. Sluijs, huisarts

aug 2018

Al op de eerste bladzijde grijpt het verhaal je bij de keel. Gesthuizen debuteert met een thema dat er niet om liegt. We volgen het leven van Ubele, een huisarts die worstelt met haar depressiviteit. Afwisselend kiest de schrijfster voor de ik-vorm en de meer beschouwende Ubele-vorm. Je doorkruist in een zigzag reis door de tijd, haar leven. Ze maakt je op indringende wijze deelgenoot van haar gevoelens dat ze er niet toe doet, dat ze onvoldoende bijdraagt.
Bijna elke pagina bevat zeer gedetailleerde observaties en prachtige beeldspraken. Er zitten ruwe randjes aan. Ondanks het zware thema is het los, haast up-tempo, geschreven. Relativerende humor zorgt voor prettige balans. Zo wil Ubele middenin een stevige therapie-sessie zijn als die koe die ze in de tuin van haar therapeut ontwaart. Hoe leeg de eenzaamheid, die voorbij de depressie gaat, moet voelen, wordt soms pijnlijk duidelijk.

Ik ben niets meer dan mijn geboorte- en sterfdag.”

Dat komt binnen.
De hoofdstukken zijn kort. Louter genummerd en slechts voorzien van een jaartal. Ongetwijfeld bewust zo gekozen door Gesthuizen. Ubele draagt niet bij maar ze telt wel. Ubele als kind, verliefde adolescent, student, arts, moeder en partner: de lezer krijgt ze allemaal voorgeschoteld. “Halverwege het einde” is een debuutroman die ertoe doet. Het is ingrijpend en aangrijpend geschreven.

Opdat er meer moois van haar hand mag verschijnen.

Review

van Dimphy de Hamer

sept 2018

Ik heb genoten van jou boek! Als de kinderen ‘s avonds op bed lagen dook ik ermee op de bank..het eerste boek dat ik in vijf jaar uitgelezen heb. Boeiend geschreven, het karakter nam me echt mee in haar verhaal. En idd op een aantal punten confronterend, hoe de basis voor depressie al in de jeugd gelegd wordt, wat we voortdurend in ons hoofd afspelen en voor waar aannemen. Het niet bewust kunnen genieten maar ergens vanaf de zijlijn toekijken, alsof je zelf niet het recht hebt gelukkig te zijn was herkenbaar!

Recensies

van recensenten, via Futuro Uitgevers

Futuro Uitgevers

Volg de link naar de pagina van de recensent