Recensies

Hieronder lees je de recensies over ‘Halverwege het einde’ die geschreven zijn door recensenten of die door lezer aan mij toegestuurd zijn. Meer recensies vind je op Hebban, Goodreads en de website van je bibliotheek, maar ook op verkoopwebsites als Bol.com, AKO etc.

Recensie van Erica Ganzevles op boekenbijlage.nl

Hier https://www.boekenbijlage.nl/hoe-een-depressie-zich-kan-manifesteren/?fbclid=IwAR0llR-bqkqtGSJ6CYLa_gbnw9oSmEZiDgwBHqzCtVHOyr9zxtHRbBpWz8g vind je de recensie op boekenbijlage.nl, door Erica Ganzevles

Recensie en blog van Saskia Boree, april 2019

Lees de recensie van Saskia op haar website https://sjmschrijft.wordpress.com/2019/04/23/halverwege-het-einde-heeft-anachronistische-insteek-en-maakt-onderwerp-depressie-minder-ongrijpbaar-mascha-gesthuizen/?fbclid=IwAR38O5YD4zhmr5elhCEUDCSl7iuK2Np0jSM03lT8x2lX-u3rvul1wo9MfD0

Recensie uit Zweden 1 april 2019

“Eindelijk mijn mening over het boek van Mascha Gesthuizen.
Een moedig boek, geschreven vanuit eigen ervaring, best herkenbaar en aangrijpend. Een onzichtbaar kind, een vrouw die er eigenlijk niet toe doet. Dwangneurosen, suïcidaal en een falende ggz.
Aanbevolen voor iedereen, want depressies komen óveral, op iedere leeftijdfase en zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Diepe buiging voor de schrijfster die de problemen zo duidelijk en leesbaar heeft kunnen verwoorden, zonder de humor uit het oog te verliezen.
Je mag het zó naar haar overbrengen, met de hartelijke groeten uit Zweden.
Géén 1 aprilgrap, wel alle liefs en groetjes!”

Lezersrecensie van Hans Oud, oktober 2018

Halverwege het einde. De boektitel die bestaat uit slechts drie woorden. Drie woorden die veelzeggend zijn en drie woorden die duiding geven. De boektitel maakt nieuwsgierig naar een route, dan wel een punt van aankomst, en de boektitel maakt eveneens nieuwsgierig naar het ‘zijnspunt’ van halverwege en nodigt daardoor uit om in vierenvijftig hoofdstukken mee op reis te gaan naar de verschillende kalenderjaren die nauwkeurig bij ieder hoofdstuk worden weergegeven. Het bijzondere van de vermelding van de jaartallen bij elk hoofdstuk is voor de lezer dat deze voor even, of voor wat langer, in de allermeest goede zin van het woord wordt teruggeworpen in de tijd, waardoor de in het boek beschreven gebeurtenissen en omstandigheden kunnen worden geplaatst binnen de tijdskaders waarin deze zich hebben voorgedaan. Het is de auteur volledig gelukt om de verschillende tijdskaders aaneen te weven, zodat er op een prachtige wijze een zachte eenheid is geschapen tussen de afzonderlijke tijdskaders in relatie tot het geheel van het boek.
Halverwege het einde leest prettig en benoemt op een invoelbare manier de wijze waarop professionaliteit zich baseert op het ultiem menselijke, voor wat betreft persoonlijke ervaringen en laat dat al lezend zíén waaruit blijkt dat beeldend schrijven een grote kwaliteit van de auteur is. Halverwege het einde. De boektitel die bestaat uit slechts drie woorden. Drie woorden die zich tijdens het lezen tot ‘zijnspunt’ van zin maken door de verwevenheid van toen en thans en van gebeurtenissen en omstandigheden die zich niet alleen laten lézen, maar die zich evenzo laten zíén!

Lezersrecensie van Bas van Beers, september 2018

Als meelezer was ik intensief betrokken bij het wordingsproces van dit boek. De eerste delen van het manuscript kwamen binnen als een mokerslag. Rauw talent. Tekst gestript van alle franje. Zo kaal als Ubele haar leven en zichzelf ook ervaart. Het schrijfproces heeft het alleen maar beter gemaakt. Evenwichtiger zonder gepolijst te worden. De intelligentie van Mascha als schrijfster is goed terug te zien in haar observaties en de opbouw van het verhaal. Niet voor iedereen even makkelijk dit boek. Het zit dicht op de huid.

Lezersrecensie van Yvonne Franssen-Auteur, september 2018


Halverwege het einde is geen vrolijk boek. Het vertelt het verhaal van huisarts Ubele, die kampt met depressies. Afwisselend leren we Ubele kennen als kind, jongvolwassene en moeder met een gezin.

Het verhaal wordt op een laconieke toon verteld, zodat het – ondanks het zware onderwerp – heel plezierig leest. Sommige zinnen zijn zelfs haast poëtisch.
Juist door de haast luchtige toon van het verhaal, realiseer je je gaandeweg steeds beter wat het betekent om depressief te zijn. Je zou af en toe in het boek willen stappen om Ubele te omhelzen en te zeggen dat ze ertoe doet.

Ik vind Halverwege het einde een prachtig én leerzaam boek!

Recensie Van Yvonne Franssen op Hebban

Lezersrecensie van R.A.P. Sluijs, huisarts, aug 2018

Al op de eerste bladzijde grijpt het verhaal je bij de keel. Gesthuizen debuteert met een thema dat er niet om liegt. We volgen het leven van Ubele, een huisarts die worstelt met haar depressiviteit. Afwisselend kiest de schrijfster voor de ik-vorm en de meer beschouwende Ubele-vorm. Je doorkruist in een zigzag reis door de tijd, haar leven. Ze maakt je op indringende wijze deelgenoot van haar gevoelens dat ze er niet toe doet, dat ze onvoldoende bijdraagt.
Bijna elke pagina bevat zeer gedetailleerde observaties en prachtige beeldspraken. Er zitten ruwe randjes aan. Ondanks het zware thema is het los, haast up-tempo, geschreven. Relativerende humor zorgt voor prettige balans. Zo wil Ubele middenin een stevige therapie-sessie zijn als die koe die ze in de tuin van haar therapeut ontwaart. Hoe leeg de eenzaamheid, die voorbij de depressie gaat, moet voelen, wordt soms pijnlijk duidelijk.

Ik ben niets meer dan mijn geboorte- en sterfdag.”

Dat komt binnen.
De hoofdstukken zijn kort. Louter genummerd en slechts voorzien van een jaartal. Ongetwijfeld bewust zo gekozen door Gesthuizen. Ubele draagt niet bij maar ze telt wel. Ubele als kind, verliefde adolescent, student, arts, moeder en partner: de lezer krijgt ze allemaal voorgeschoteld. “Halverwege het einde” is een debuutroman die ertoe doet. Het is ingrijpend en aangrijpend geschreven.

Opdat er meer moois van haar hand mag verschijnen.

Lezersrecensie van Dimphy de Hamer, sept 2018


Ik heb genoten van jou boek! Als de kinderen ‘s avonds op bed lagen dook ik ermee op de bank..het eerste boek dat ik in vijf jaar uitgelezen heb. Boeiend geschreven, het karakter nam me echt mee in haar verhaal. En idd op een aantal punten confronterend, hoe de basis voor depressie al in de jeugd gelegd wordt, wat we voortdurend in ons hoofd afspelen en voor waar aannemen. Het niet bewust kunnen genieten maar ergens vanaf de zijlijn toekijken, alsof je zelf niet het recht hebt gelukkig te zijn was herkenbaar!

Recensies van recensenten 2018 

-via Futuro Uitgevers-

In de boekenkast

Passie voor boeken

Thrillers and more

Connies boekkies

Hanneke Tinorcenti

Veroniques boekenhoekje