Verstrikt, de podcast

De podcast van journalist Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland over zelfmoord. Hoe is het om zelfmoordgedachten te hebben? Hoe is het om nabestaande te zijn? Wat kun je doen om zelfmoord te voorkomen? Dit en meer beluister je in vijf indrukwekkende afleveringen waarin Maarten Dallinga in gesprek gaat met mensen die op de een of andere manier met zelfmoord te maken hebben of hebben gehad.

Trailer ‘verstrikt’

In ‘Halverwege het einde’ worstelt hoofdpersoon Ubele met haar depressies en suïcidaliteit. Anno 2019 is het praten over zelfmoord nog altijd een taboe. Door hier aandacht aan te besteden in mijn roman en door het geven van lezingen, hoop ik een bijdrage te leveren aan het gemakkelijker bespreekbaar maken van deze thematiek.

Maarten Dallinga beoogt hetzelfde met zijn podcast ‘Verstrikt.’ Ik heb dus niet lang na hoeven denken over de vraag of ik hieraan een bijdrage zou willen leveren. Vanuit mijn persoonlijke ervaring vertel ik in meerdere afleveringen wat suïcidaliteit voor mij betekent en welke rol het speelt in mijn leven.

Vanaf 9 november 2019 zijn wekelijks de vijf afleveringen uitgebracht. Vanwege de vele reacties werd 14 december nog een bonusaflevering uitgebracht waarin je kunt horen hoe de hele podcast ontvangen is. Alle zes de afleveringen staan voor je klaar bij Omroep Gelderland en bij je favoriete podcastapp.

Leef mee met betrokkenen die hun zeer persoonlijke verhalen delen. Leer van informatie van cursusleiders en andere beroepsmatig betrokken mensen die hun ervaringen vertellen. Luister naar adviezen van 113 zelfmoordpreventie. Beluister en beleef deze podcast. Laat je raken. Maak zelfmoord bespreekbaar.

Link per aflevering

Verstrikt live

Het succes van de podcast was groot en de reacties overweldigend. Reden voor Maarten Dallinga om op 12 februari 2020 Verstrikt Live te organiseren. In het gebouw van Omroep Gelderland interviewde Maarten vier van de betrokkenen die een bijdrage leverden aan de podcast. Ik was één van de vier geïnterviewden die plaats nam op de kruk naast Maarten. Voor ongeveer 50 gasten ging Maarten met ons in gesprek op dezelfde indringende en integere wijze als te horen is in de podcast. Daarna gingen mensen met elkaar in gesprek in groepen tot acht personen.

“Ik hoef me niet te verontschuldigen”

Het was een waardevolle avond die weer bevestigde dat de podcast Verstrikt in een behoefte voorziet. Reacties varieerden van ‘Ik ben blij dat ik hier met mensen kan praten die meteen begrijpen wat ik bedoel’ tot ‘Eindelijk is er geen drempel en hoef je je niet te verontschuldigen maar mag je gewoon praten over zelfmoord.’

“Ik twijfel…”

Wil jij de podcast luisteren maar durf je nog niet zo goed? Neem dan contact met me op via het contactformulier elders op de site. Misschien kan ik je helpen door samen te kijken waar de twijfel zit.

113 zelfmoordpreventie

Heb je vragen of behoefte aan een gesprek naar aanleiding van de podcast of de informatie op deze pagina. Neem dan contact op met 0900-0113.

%d bloggers liken dit: